Uvođenje eura: dogovor s Hrvatskom o praktičnim koracima za početak proizvodnje eurokovanica

Search form

Uvođenje eura: dogovor s Hrvatskom o praktičnim koracima za početak proizvodnje eurokovanica

Europska komisija i države članice europodručja danas su potpisale Memorandum o razumijevanju s Hrvatskom u kojem se utvrđuju praktični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti da započne s proizvodnjom eurokovanica nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u europodručje. Za Hrvatsku je to važna prekretnica u nastojanjima da se pridruži europodručju. 
Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis, povjerenik Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na ceremoniji održanoj nakon jutrošnjeg sastanka Euroskupine u Brdu kod Kranja u Sloveniji. 
Na temelju Memoranduma o razumijevanju Hrvatska će uz pomoć Komisije i država članica europodručja moći izvršiti sve potrebe pripreme prije nego što započne sa samom izradom kovanica. 
To među ostalim uključuje odabir motiva za nacionalnu stranu eurokovanica u skladu s nacionalnim postupkom, nabavu i proizvodnju kovnih alata i izradu probnih otkova te pripreme za distribuciju eurokovanica i povlačenje hrvatske kune tijekom uvođenja eura.
Više o uvođenju eura možete pročitati na sljedećoj poveznici.
Slika: Google Images