Zašto trebamo ambiciozni dugoročni proračun?

Search form

Zašto trebamo ambiciozni dugoročni proračun?

Zastupnici zagovaraju snažan EU proračun za razdoblje od 2021. do 2027. uz koji možemo odgovoriti na izazove s kojima je Europa suočena i ostvariti očekivanja građana. Proračun osigurava EU-u financijska sredstva za programe i projekte koji donose korist Europljanima. Sredstva EU-a pomažu poljoprivrednicima, gradovima, regijama, studentima, istraživačima, poslovanju i nevladinim organizacijama diljem Europe.

Trenutni proračun EU-a završava 31. prosinca 2020. Europska komisija predstavila je prijedlog sljedećeg proračuna u svibnju 2018., za razdoblje od 2021. do 2027. Europski parlament usvojio je svoje stajalište u studenom 2018. i ponovno ga potvrdio u listopadu 2019. Države članice i Vijeće još se nisu dogovorili oko svog stajališta pa pregovori među institucijama ne mogu započeti.

Nakon sastanka na vrhu EU-a 20. i 21. veljače o dugoročnom proračunu EU-a predsjednik Parlamenta David Sassoli izrazio je razočaranost Parlamenta nepostizanjem dogovora Europskog vijeća i nadu za buduće pregovore koji mogu pokazati da je EU spremna dovoljnim sredstvima poduprijeti svoje ambicije.

Dok konačnu odluku o sljedećem dugoročnom proračunu donosi Vijeće temeljem rezultata pregovora, Parlament mora dati svoj pristanak prije nego proračun stupi na snagu.

Slika: Google Images