Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana

Search form

Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana

U Kući Europe, uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj a u organizaciji Hrvatske komore za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede održao se okrugli stol pod nazivom „Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana“. Sudionici okruglog stola raspravljali su o budućoj europskoj strategiji „Od polja do stola“ koja je ključna komponenta Europskog zelenog plana kao i o izazovima s kojima se poljoprivredni sektor u Hrvatskoj suočava. Naglasak je bio na prilikama u postizanju održive strategije za hranu i osiguranju poštenih, zdravih i ekološki prihvatljivih prehrambenih proizvoda u okviru Zelenog plana za Europu.

Strategija „Od polja do stola“ utvrđuje regulatorne i ostale mjere potrebne za stvaranje učinkovitijih, klimatski pametnih sustava koji osiguravaju zdravu hranu, istovremeno osiguravajući dostojan život poljoprivrednicima i ribarima u EU-u. Otvorena je za javnu raspravu sve do 16. ožujka. Dosad pristigle povratne informacije iz javne rasprave objavljene su na stranici ovdje.

Cilj strategije je ubrzanje prijelaza na održiv prehrambeni sustav koji bi trebao imati neutralan ili pozitivan utjecaj na okoliš, sposoban je prilagoditi se klimatskim promjenama i istodobno pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, osigurati dostupnost hrane i stvoriti prehrambeno okruženje koje zdravu ishranu čini jednostavnim izborom za građane EU-a. 

Slika: Google Images