Zapošljavanje mladih kroz EU projekt "Garancije za mlade"

Search form

Zapošljavanje mladih kroz EU projekt "Garancije za mlade"

Garancije za mlade inovativan je pristup rješavanju nezaposlenosti mladih po kojem sve osobe mlađe od 25 godina, a u nekim članicama i 30 procijene li da je to nužno, unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja dobivaju kvalitetnu i konkretnu ponudu bez obzira na to jesu li prijavljeni na Zavod za zapošljavanje. Kvalitetna ponuda podrazumijeva ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili nastavak obrazovanja te mora biti prilagođena pojedinačnim potrebama i situaciji. Članice EU-a prihvatile su načela programa Jamstvo za mlade u travnju prošle godine. 
Hrvatskoj je rezervirano 61,82 milijuna eura na što se nadodaje isti ili čak viši iznos iz Europskog socijalnog fonda. K tome, regije s nezaposlenošću mladih iznad 25% mogu računati na još veća sredstva. U idućim ćemo tjednima saznati mišljenje EK o planovima, o kvaliteti predviđenih mjera, o stavovima država – članica koje su mjere pogodne za korištenje EU sredstava. Za Hrvatsku ovo predstavlja velik zadatak konkretnog planiranja poteza za ublažavanje teškog problema. 
Provedba Jamstva za mlade zahtijevat će strukturne reforme. EK je detektirala nekoliko prioritetnih područja za ozbiljne promjene, poput prilagodbe zavoda za zapošljavanje specifičnim potrebama najmlađeg dijela radne populacije, počevši od savjetodavne uloge i organiziranja doškolovanja. Bolja koordinacija i snažnija suradnja ključnih sudionika procesa – zavoda za zapošljavanje, poslodavaca, škola, sindikata, ministarstava, regija - malena je investicija s velikim dobicima. 


Više o Europskom socijalnom fondu: http://www.europski-fondovi.eu/program/europski-socijalni-fond

Izvor: http://www.poslovni.hr/eu-fondovi/zaposljavanje-mladih-kroz-eu-projekt-j...
Slika: Google Images