Zeleni dogovor: Komisija lansira razinu(e) - Europski okvir za održive zgrade

Search form

Zeleni dogovor: Komisija lansira razinu(e) - Europski okvir za održive zgrade

Europska komisija službeno je pokrenula razinu(e) - Europski okvir za održive građevine - usko povezane s ciljevima Europskog zelenog sporazuma za održivi građevinski sektor i dio akcija opisanih u novom Akcijskom planu kružnog gospodarstva i Strategija obnavljanja u valovima.
Planovi doprinose inicijativi predsjednice von der Leyen za novi europski Bauhaus. Razine su važan alat koji arhitektima, graditeljima i javnim vlastima pomaže u poboljšanju zgrada u kojima živimo, učimo i radimo.

Pozdravljajući inicijativu, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je: „Europski zeleni dogovor postavio nam je cilj - učiniti Europu prvim klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine - ali to će zahtijevati inovativne načine smanjenja emisija. Potrebno nam je funkcionalno kružno gospodarstvo u čijem je središtu čista energija. Razina(e) namijenjena je poboljšanju održivosti zgrada tijekom cijelog životnog ciklusa, pomažući profesionalcima u isporuci boljih zgrada, a istovremeno ubrzavajući tranziciju Europe prema kružnijem ekonomskom modelu."

Zgrade su odgovorne za 36% emisija stakleničkih plinova u EU iz energije, a gledajući cijeli životni ciklus, uključujući ne samo upotrebu, već i proizvodnju građevinskih proizvoda, izgradnju i kraj životnog vijeka, troše polovicu naše energije. Uz to, sektor zgrada i građevine troši gotovo polovicu svih izvađenih materijala, trećinu vode koju koristimo i trećinu otpada. Razine su okvir koji pomaže u dizajniranju i izgradnji održivih zgrada uzimajući u obzir čitav životni ciklus. Fokusira pažnju na najvažnije aspekte izvedbe zgrade, pružajući jednostavnu ulaznu točku u ono što može biti vrlo složeno područje. Okvir su razvili za upotrebu različiti akteri koji sudjeluju u izgradnji zgrade, kao i oni koji upravljaju shemama ocjenjivanja i certificiranja kako bi bili sigurni da njihovi kriteriji odražavaju najvažnije prioritete za kružno gospodarstvo na europskoj razini. Više informacija dostupno je ovdje.


Slika: Google Images