Zelenija, poštenija i robusnija poljoprivredna politika EU-a

Search form

Zelenija, poštenija i robusnija poljoprivredna politika EU-a

Buduća poljoprivredna politika EU-a trebala bi biti fleksibilnija, održiva i otpornija na krize, tako da poljoprivrednici mogu nastaviti pružati sigurnost hrane u cijeloj EU.
Europarlamentarci su u petak usvojili svoje stajalište o reformi poljoprivredne politike EU nakon 2022. godine. Pregovarački tim EP-a sada je spreman započeti razgovore s ministrima EU.

Kretanje prema politici koja se temelji na učinku
Zastupnici u Europskoj uniji prihvatili su promjenu politike koja bi trebala bolje prilagoditi poljoprivrednu politiku EU-a potrebama pojedinih država članica, ali inzistiraju na održavanju jednakih uvjeta u cijeloj Uniji. Nacionalne vlade trebale bi izraditi strateške planove koje će odobriti Komisija, navodeći kako namjeravaju provoditi ciljeve EU-a na terenu. Komisija bi provjeravala njihov rad, a ne samo njihovu usklađenost s pravilima EU-a.

Promicanje boljih ekoloških učinaka poljoprivrednih gospodarstava u EU
Ciljevi strateških planova slijedit će se u skladu s Pariškim sporazumom, kažu eurozastupnici.
Parlament je ojačao obvezne klimatske i ekološki prihvatljive prakse, takozvane uvjete, koje svaki poljoprivrednik mora podnijeti za dobivanje izravne potpore. Povrh toga, europarlamentarci žele barem 35% proračuna za ruralni razvoj posvetiti svim vrstama mjera povezanih s okolišem i klimom. Najmanje 30% proračuna izravnih plaćanja trebalo bi ići na eko-sheme, koje bi bile dobrovoljne, ali mogle bi povećati prihod poljoprivrednika.
Zastupnici u parlamentu inzistiraju na uspostavljanju savjetodavnih službi na poljoprivrednim gospodarstvima u svakoj državi članici i dodjeli najmanje 30% sredstava koje sponzorira EU za pomoć poljoprivrednicima u borbi protiv klimatskih promjena, održivom upravljanju prirodnim resursima i zaštiti bioraznolikosti. Također pozivaju države članice da ohrabre poljoprivrednike da 10% svog zemljišta posvete uređenju okoliša koje je korisno za biološku raznolikost, poput živice, neproduktivnog drveća i ribnjaka.

Smanjivanje plaćanja većim farmama, podrška malim i mladim poljoprivrednicima
Zastupnici u Europskom parlamentu glasali su za postupno smanjivanje godišnjih izravnih plaćanja poljoprivrednicima iznad 60 000 EUR i ograničenje na 100 000 EUR. Međutim, poljoprivrednicima bi se moglo omogućiti da od ukupnog iznosa odbiju 50% plaća povezanih s poljoprivredom prije smanjenja. Najmanje 6% izravnih nacionalnih plaćanja trebalo bi se koristiti za potporu malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima, ali ako se koristi više od 12%, ograničavanje bi trebalo postati dobrovoljno, kažu europarlamentarci.

Više informacija dostupno je ovdje.


Slika: Google Images