Zeleno svjetlo za europski program namjenjen satelitskoj navigaciji

Search form

Zeleno svjetlo za europski program namjenjen satelitskoj navigaciji

Europska komisija dala je zeleno svjetlo programu Galileo koji se odnosi na satelitsku navigaciju, a Europskoj uniji je potreban kako bi ojačala svoj gospodarski razvoj i ojačala otpornost prema trenutačnoj europskoj ekonomskoj krizi. Sustav ovog programa se koristi u mnogim kritičnim područjima gospodarstva, uključujući elektroenergetske sinkronizacije, elektroničku trgovinu, mobilne mreže, učinkovit cestovni, pomorski i zračni promet. 
Prema tržišnim istraživanjima, procjenjuje se da je oko 6-7% europskog BDP-a ostvarenog 2009. godine, odnosno 800 milijardi eura, ostvareno pomoću signala europskih satelita koji su u vlasništvu SAD-a i ta ovisnost raste. Stoga bi ovaj program uvelike pomogao i Europa bi mogla iskoristiti mogućnosti koje pruža satelitska navigacija u većoj mjeri nego što je to inače moguće. 
Vrijednost globalnih proizvoda tržišta proizvoda satelitske navigacije trenutno je u vrijednosti 124 milijarde eura, a očekuje se da će rasti u idućih deset godina, što bi dovelo do njegove vrijednosti od 244 milijarde eura u 2020. godini. Navigacijski sustav djeluje kao katalizator za ekonomske aktivnosti, što dovodi do stvaranja nove vrijednosti i novih radnih mjesta u širokom rasponu sektora, te stvaranje društveno-ekonomskih koristi za društvo u cjelini. 
Galileove operacije trebale bi početi do kraja 2014. godine, a kompletna infrastruktura trebala bi biti dovršena kasnije.

Slika: google images