Natječaj

Search form

Autentičnost prehrambenih proizvoda

Referenca: 
H2020-SFS-2015-1
Datum objave: 
25.07.2014.
Datum završetka natječaja: 
11.06.2015.
Status: 
Program: 
Budžet: 
500.000,00 €
Kratak opis natječaja: 

Europska unija najveći je svjetski proizvođač, potrošač i izvoznik maslinovog ulja. Ono se uglavnom prodaje po cijeni višoj od ostale vrste biljnih ulja stoga su proizvođačima primamljive nedopuštene aktivnosti. Da bi se očuvala slika maslinovog ulja, potrebno je jamčiti njegovu kvalitetu i autentičnost, a karakteristike maslinovog ulja se na razini Europske unije reguliraju Uredbom br. 2586/91 kojom se potvrđuje popis fizičkih, kemijskih i organoleptičkih svojstava kao i metode za njihovu analizu.

Cilj natječaja:

Natječaj je otvoren s ciljem razvoja, vrednovanja i usklađivanja analitičkih metoda i parametara kvalitete koji su posebno usmjereni prema tehničkim pitanjima autentičnosti. Pitanja se odnose na: 

  • Mješavine ekstra djevičanskog maslinova ulja ili maslinova ulja sa blago pridodanim mirisima
  • Spoj ekstra djevičanskih maslinovih ulja ili djevičanskog maslinova ulja s drugim biljnim uljima 
Projektni prijedlozi moraju imati za cilj olakšavanje suradnje između europskih tijela za financiranje istraživanja u području autentičnosti prehrambenih proizvoda. Također, trebali bi pružiti osnovu za razmjenu informacija i buduću suradnju u odnosu na:

  • Olakšavanje uzimanja zaliha i analizu nedavnih ili u tijeku istraživačkih projekata na tom području s naglaskom na nacionalne projekte u državama članicama
  • Identifikaciju budućih prioriteta istraživanja u tom području te komplementarnost između aktivnosti na međunarodnoj razini te na razini država članica
  • Pripremu terena za unaprijeđenu koordinaciju istraživanja, baza podataka i pristupa provjeri autentičnosti hrane, osiguravajući cjelovitost i održivost duž cijelog hranidbenog lanca diljem europskih zemalja. 
Prihvatljivi prijavitelji:

Projektni prijedlozi mogu biti podneseni od strane pravnih osoba koje mogu djelovati samostalno. 

Prihvatljive aktivnosti: 

Projektne aktivnosti trebali bi težiti i boljem predviđanju i sprječavanju prevara, a moraju biti istraživačkog, inovativnog, koordinacijskog i potpornog tipa. 

Iznos i stopa sufinanciranja:

Europska komisija očekuje projektne prijedloge u vrijednosti od oko pola milijuna eura, a stopa sufinanciranja iznosi 100% ukupnih prihvatljivih troškova projekta. 

Očekivani rezultati:

  • Povećanje povjerenja potrošača i tržišta u prehrambene proizvode
  • Unaprijeđenje konkurentnosti lanca opskrbe hranom
  • Doprinos poboljšanju kapaciteta za otkrivanje prijevara kao i za bolje predviđanje i sprječavanje prijevara 
Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip6.4 MB