Natječaj

Search form

Energetska učinkovitost - Dizajn zgrada za nove visoko energetske učinkovite zgrade

Referenca: 
H2020-EE-2015-1-PPP
Datum objave: 
03.09.2014.
Datum završetka natječaja: 
04.02.2015.
Status: 
Program: 
Sektor: 
Budžet: 
17.000.000,00 €
Kratak opis natječaja: 

Do kraja 2020. godine, sve bi nove zgrade trebale biti u skladu sa Direktivom o energetskim svojstvima zgrada te na taj način zadovoljiti "nultu energiju" pomoću inovativne i cjenovno optimalne tehnologije sa integracijom obnovljivih izvora energije. Izgradnja ovakvih objekata omogućila bi proizvodnju više energije nego što se troši, uz istovremeno povećanje udjela obnovljivih izvora energije. Međutim, troškovi izgradnje visoko energetskih zgrada još uvijek predstavljaju prepreku za investitore, stoga bi građevinska industrija trebala kreirati pristupačnija rješenja. 
Projekti koji se prijavljuju na natječaj bi trebali biti usredotočeni na razvoj i demonstraciju rješenja koja značajno smanjuju troškove izgradnje ovakvih vrsta zgrada uz istovremeno povećanje udjela takvih zgrada na tržištu. Fokus bi trebao biti na rješenjima koja se tiču kvalitete zraka i udobnosti, dizajna prilagođenog lokalnoj klimi i mjestu, izgradnje sustava za upravljanje energijom, učinkovitosti grijanja, ventilacije i klimatizacije te pohranu obnovljivih izvora energije na licu mjesta ili u neposrednoj blizini zgrade. Projekti bi također trebali nuditi rješenja za automatsko i ekonomično održavanje ugrađene opreme, kao i procijeniti razliku između predviđene i stvarne energetske učinkovitosti. Također, projekti bi trebali biti usmjereni na dizajn metoda za stvaranje obnovljivih izvora energije u novim zgradama koji uključuju toplinske pumpe, integrirane fotonaponske sustave kao i druge sustave kojima bi se omogućila jeftinija izgradnja "zgrada nulte energije". 

Prihvatljivi prijavitelji:

Na natječaj se mogu prijaviti projekti podneseni od strane minimalno tri pravna tijela, pod uvjetom da je svaki od njih pravno oformljen u različitoj državi članici Europske unije ili pridruženoj zemlji. 

Prihvatljive aktivnosti:

Projekti koji će se prijavljivati na natječaj, trebali bi promovirati inovativne oblike aktivnosti. 

Iznos sufinanciranja: 

Prema procjeni Europske komisije, projektni prijedlozi bi trebali tražiti iznos sufinanciranja između 3 i 5 milijuna eura kako bi se specifični problemi riješili na odgovarajući način. 

Očekivani rezultat: 

Realizacijom projekata ovog tipa očekuje se značajno povećanje udjela "zgrada nulte energije" s ciljem zauzimanja stopostotnog udjela do kraja 2020. godine. Očekuje se i smanjenje troškova za 15% u odnosu na postojeću situaciju, uz dodatne pogodnosti u smislu smanjenja potrošnje energije. 

Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip8.17 MB