Natječaj

Search form

Europska kohezija, regionalne i urbane politike i percepcija Europe

Referenca: 
REFLECTIVE-3-2015
Datum objave: 
10.12.2014.
Datum završetka natječaja: 
28.05.2015.
Status: 
Program: 
Budžet: 
17.500.000,00 €
Kratak opis natječaja: 

Regionalne politike predstavljale su drugi najveći udio u proračunu Europske unije u razdoblju od 2007. do 2013. godine, a veliki će udio predstavljati i u novom proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine. Europske regije vrlo su različite u smislu institucionalne povijesti, različitih kulturnih (jezičnih, etničkih i nacionalnih) identiteta kao i prema administrativnim i upravljačkim funkcijama. Neke su regije Europske unije u značajnom mjeri pogođene izazovima europskih politika, stoga je vrlo važno provesti analizu trostrukog odnosa između europskih regija, europskog okvira za primjenu kohezijskih, regionalnih i urbanih politika te utjecaja europskih regionalnih politika na pozitivan razvoj Europe. 

Cilj natječaja je provođenje multidisciplinarnih, geografski uravnoteženih i komparativnih istraživanja kako bi se prepoznao odnos između: 

  • Europskih regija sa vrlo različitim administrativnim ulogama te kulturnim, civilnim i povijesnim obilježjima,
  • Primjene kohezijskih, regionalnih i urbanih politika u Europskoj uniji, uključujući aspekte supsidijarnosti, decentraliziranog odlučivanja i pametne specijalizacije, 
  • Doprinosa regionalnih politika s ciljem prepoznavanja pozitivnih vrijednosti provođenjem europskih projekata. 
Očekivani učinak:

Od istraživanja se očekuje konceptualni, metodološki i analitički doprinos za bolje razumijevanje odnosa između europskih regionalnih politika, lokalnih i regionalnih predstavnika i percepcije dodane vrijednosti od strane građana Europske unije. Od projekata se očekuje primjena informacijskih i komunikacijskih strategija na razini Unije, država članica i na regionalnoj razini, a koje su vezane za europske regionalne politike i konkretne projekte. Ovim će se strategijama omogućiti bolja vidljivost regionalnih politika te njihov konkretan učinak na lokalnoj i regionalnoj razini. 

Sufinanciranje projekata: 

Europska komisija očekuje prijavu projektnih prijedloga vrijednih između 1,5 i 2,5 milijuna eura, ali to ne znači da su projekti veće ili manje vrijednosti isključeni. 

Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip6.42 MB