Zdravlje (Suradnja)

Search form

Kratki opis: 

Tema ,,Zdravlje'' nalazi se u sklopu potprograma Suradnja, Sedmog okvirnog programa za istraživanjem tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti.
Cilj istraživanja iz područja Zdravlja u FP7 je poboljšanje zdravlja europskih građana i povećanje konkurentnosti industrije koja se bavi zdravljem i medicinskim istraživanjima. Područje Zdravlje također će pridonijeti razvoju normi i standarda za napredne terapije koje se moraju provesti kako bi se mogao razviti novi oblik reguliranja zdravstvenog sustava unutar Europe. 
Razvoj i usavršavanje novih terapija, promocija zdravog načina života, uključujući i promociju zdravog starenja, razvoj učinkovitog i održivog zdravstvenog sustava neki su od ciljeva koji će koristiti građanima. Klinička istraživanja bavit će se bolestima kao što su zloćudne bolesti, bolesti krvožilnog sustava, bolesti živčanog sustava, bolestima povezanim sa starenjem kao Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest, dijabetesom i pretilošću, HIV-om, malarijom, tuberkulozom, SARS-om, ptičjom gripom i nizom drugih. Nadalje, u kraćem vremenskom razdoblju razvijat će se nove terapije i lijekovi. Očekuje se bolja povezanost i bolja razmjena iskustava među zemljama Europe. 
Mala i srednja poduzeća koja se bave istraživanjem, glavni su ekonomski pokretači zdravstvenog sustava i razvoja medicinskih tehnologija. Napredna europska biomedicinska istraživanja osigurat će konkurentnost europskih farmaceutskih i ostalih medicinskih industrija. Zbog toga je važno da Europska unija stvori okruženje koje će poticati inovacije u javnom i privatnom sektoru. 

Što će se financirati:

  • biotehnologija, generičke metode i medicinska tehnologija čiji će rezultati istraživanja imati primjenu u području zdravlja i medicine 
  • primijenjena istraživanja – praktična primjena istraživanja i poboljšanje kvalitete života 
  • optimizacija europskih zdravstvenih sustava 
Tema zdravlje ima proračun od 6 milijardi eura, što govori o značaju koji EU pridaje istraživanju u području zdravlja.