400 milijuna eura mladim istraživačima u sklopu programa FP7

Search form

400 milijuna eura mladim istraživačima u sklopu programa FP7

Čak 287 mladih znanstvenika nagrađeno je od strane Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u okviru šestog izdanja natjecanja na kojem se dobivaju sredstva namjenjena istraživanju. Znanstvenicima će sredstva omogućiti da se bave istraživačkim projektima, a svaki znanstvenik može dobiti do 2 milijuna eura za maksimalno trajanje od 5 godina. Sredstva u okviru natječaja za ove prestižne nagrade u stalnom su porastu, a ukupna potražnja za njima je u ovoj godini porasla za 50%.
Povećan je i udio uspješnih žena istraživača sa 24 na 30% od ukupnog broja istraživača. Ovaj natječaj bio je posljednji unutar programa FP7, dok će se slijedeći pozivi objavljivati će se pod okriljem novog programa namjenjenom istraživanju i inovacijama - Horizona 2020. Odabrani projekti pokrivaju širok raspon tama, kao što su projektiranje sustava obrane od tsunamija, razvoj high-tech sustava radioterapije te proizvodnja novih i učinkovitijih fotonaponskih sustava. 
Poziv je privukao 3329 prijavitelja, a stipendije se dodjeljuju u 162 različite institucije diljem Europe. Prosječna starost odabranih istraživača na ovom natječaju bila je oko 34 godine. 


Slika: google images