EU pokrenula inicijativu Women TechEU za žene na čelu tehnoloških poduzeća

Search form

EU pokrenula inicijativu Women TechEU za žene na čelu tehnoloških poduzeća

Europska komisija je pokrenula inicijativu Women TechEU, novi program Europske unije za potporu novoosnovanim tehnološkim poduzećima pod vodstvom žena koji će im pomoći da postanu predvodnici u području tehnologija budućnosti. 
Women TechEU dio je novog programa za inovacijske ekosustava Obzora Europa uz suradnju Europskog vijeća za inovacije (EIC). 
Podaci pokazuju da žene sudjeluju u osnivanju samo 15 % inovativnih poduzeća, a samo 6 % takvih poduzeća osnivaju isključivo žene.

Poduzeća pod vodstvom žena prikupljaju manje poduzetničkog kapitala od drugih, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi, a iznosi koje prikupe obično su niži. 

Diljem Europe samo oko 5 % poduzetničkog kapitala odlazi mješovitim timovima, a samo 2 % timovima žena. 
Cilj inicijative Women TechEU je smanjivanje rodno uvjetovanog jaza time što podupire novoosnovana poduzeća pod vodstvom žena u početnim, najrizičnijim trenutcima. 
Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75.000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajima. 
Akcelerator EIC-a također je namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, ali nova inicijativa Women TechEU pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.
Više o temi dostupno je na poveznici. 
Slika: Google Images