Neformalni sastanak ministara ekonomije i financija država članica EU

Search form

Neformalni sastanak ministara ekonomije i financija država članica EU

Ministar financija Republike Hrvatske sudjeluje na neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) koji se održava u Lisabonu 21. i 22. svibnja 2021. 
U okviru prve radne sjednice obilježene nazivom „Jačanje zajedničkog utjecaja monetarnih i fiskalnih javnih politika“, sudjelovat će ministri, guverneri i institucije EU-a, a raspravljat će o tome kako pojačati učinkovitost monetarnih i fiskalnih politika, te njihov zajednički utjecaj, između ostalog, na promicanje gospodarskog rasta kako u kratkom roku tako i dugoročno. 
Druga tema pod nazivom „Pripreme za nadolazeće izazove“ bavit će se iznalaženjem načina kako osigurati sinergijski odnos između financijskih i nefinancijskih sektora, a u okviru koje će istovremeno biti sagledan trenutni odnos između financijskog i nefinancijskog sektora kao i onaj u nadolazećoj fazi oporavka. 
Na zadnjem dijelu neformalnog ECOFIN-a, održat će se treća radna sjednica na temu „Zeleni oporavak“ i budućnost ekološkog oporezivanja u EU, pri čemu će se raspravljati o budućnosti javnih politika povezanih s ekološkim oporezivanjem u EU te njihovoj ulozi u oporavku gospodarstva, odnosu između ekoloških poreza i šireg poreznog sustava te utjecaju takve vrste oporezivanja na konkurentnost.
Zadnja radna sjednica posvećena je raspravi o putu za postizanje uravnoteženog i otpornog oporavka uz izbjegavanje dugotrajnijih štetnih učinaka na gospodarstvo. 
Ministri će se pri tome dotaknuti i ključnih izazova u postizanju uravnoteženog oporavka, uključujući i uloge instrumenta New Generation EU te njegovog međudjelovanja s nacionalnim instrumentima.Slika: Google images