NextGenerationEU: Komisija se priprema prikupiti do 800 milijardi eura za financiranje oporavka

Search form

NextGenerationEU: Komisija se priprema prikupiti do 800 milijardi eura za financiranje oporavka

Komisija je danas poduzela korake kojima će osigurati da se zaduživanje u okviru privremenog instrumenta za oporavak NextGenerationEU provodi po najpovoljnijim uvjetima za države članice EU-a i njihove građane. Komisija će primjenjivati diversificiranu strategiju financiranja kako bi do 2026. prikupila oko 800 milijardi eura (u tekućim cijenama). Taj pristup, koji će biti u skladu s provjerenom praksom izdavatelja državnih dužničkih instrumenata, omogućit će Komisiji da jednostavno i učinkovito prikupi potrebne iznose. To će također privući ulagače u Europu i ojačati međunarodni položaj eura. Financiranje oporavka zaduživanjem Instrument NextGenerationEU, okosnica odgovora Europske unije na pandemiju koronavirusa, financirat će se zaduživanjem na tržištima kapitala. 
Do kraja 2026. prikupit ćemo oko 800 milijardi eura. To znači prosječne iznose zaduživanja od približno 150 milijardi eura na godinu, čime će Unija postati jedan od najvećih izdavatelja u eurima. Sva pozajmljena sredstva vratit će se do 2058. Premda se Komisija već i prije zaduživala kako bi podržala države članice EU-a i treće zemlje, zbog iznosa, učestalosti i složenosti zaduživanja u okviru instrumenta NextGenerationEU nužna je temeljita promjena pristupa tržištima kapitala.
Na te nove potrebe za financiranjem odgovorit će se raznolikom, diversificiranom strategijom financiranja. Ona će Komisiji omogućiti da mobilizira sva potrebna sredstva po najpovoljnijim uvjetima za države članice EU-a i njihove građane.

Detaljnije informacije dostupne su ovdje

Slika: Google Images