Oporezivanje: Povijesni globalni sporazum o pravednijem oporezivanju multinacionalnih poduzeća

Search form

Oporezivanje: Povijesni globalni sporazum o pravednijem oporezivanju multinacionalnih poduzeća

Europska komisija pozdravlja povijesni globalni sporazum koji su danas podržali ministri financija skupine G20 i guverneri središnjih banaka, a kojim će se osigurati pravednost i stabilnost međunarodnog okvira za porez na dobit. Taj će dosad nezapamćeni konsenzus dovesti do potpune reforme međunarodnog sustava oporezivanja dobiti. 
Uključivat će preraspodjelu prava oporezivanja, što će značiti da će najveća svjetska poduzeća morati plaćati porez bez obzira na to gdje posluju. Istodobno će minimalna efektivna porezna stopa na svjetskoj razini od najmanje 15 % pomoći u suzbijanju agresivnog poreznog planiranja i zaustavljanju utrke prema sve nižem oporezivanju dobiti.
Rad pod okriljem Uključivog okvira Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) usmjeren je na dva glavna pitanja: 
  •  Prilagodbu međunarodnih pravila o preraspodjeli oporezivanja dobiti trgovačkih društava među zemljama kako bi se odrazila promjenjiva priroda poslovnih modela, uključujući sposobnost poduzeća da posluju bez fizičke prisutnosti. U skladu s novim pravilima dio viška dobiti najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih poduzeća preraspodijelio bi se u tržišne jurisdikcije u kojima se nalaze potrošači ili korisnici. 
  • Osiguravanje da multinacionalna poduzeća svake godine plaćaju minimalnu efektivnu poreznu stopu na svu svoju dobit. Ta će stopa iznositi najmanje 15 % i primjenjivat će se na sve multinacionalne grupacije koje imaju sveukupno više od 750 milijuna eura financijskih prihoda.
Više o ovoj temi možete pročitati na poveznici.


Slika: Google Images