Sustav trgovanja emisijama EU- a: emisije stakleničkih plinova niže u 2020.za 13,3%

Search form

Sustav trgovanja emisijama EU- a: emisije stakleničkih plinova niže u 2020.za 13,3%

Emisije stakleničkih plinova operatora obuhvaćenih sustavom EU-a za trgovanje emisijama (ETS) smanjile su se 2020. za 13,3 % u odnosu na 2019. Ukupno smanjenje posljedica je smanjenja emisija iz stacionarnih postrojenja od 11,2 % i izvanrednog smanjenja emisija iz zračnog prometa od 64,1 %.
U sektoru električne energije došlo je do pada emisija od 14,9 %, što je odraz smanjenja potrošnje električne energije zbog pandemije i prelaska s ugljena na prirodni plin, kao i zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije. Iako je to znatno smanjenje emisija djelomično posljedica pandemije bolesti COVID-19, ETS je jedan od naših najučinkovitijih alata klimatske politike.
Komisija će u lipnju iznijeti prijedloge za jačanje i eventualno proširenje ETS-a pri predstavljanju zakonodavnog paketa „Fit for 55”, kako bi se politike prilagodile povećanim klimatskim ambicijama. 
ETS-om su obuhvaćene emisije iz više od 10 000 elektrana, industrijskih postrojenja i zračnih prijevoznika, koji su zajedno izvor oko 40 % stakleničkih plinova u EU-u. Podaci o verificiranim emisijama za 2020. koje su prijavili operatori dostupni su na web-mjestu https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images